AcupunctuurPost Image150x130

Acupunctuur is een therapievorm waarbij met heel dunne naaldjes acupunctuurpunten in ons lichaam worden beïnvloed. Het idee met naalden behandeld te worden, boezemt sommige mensen angst in. Er wordt inderdaad een prik gevoeld, maar omdat de naald dunner is dan een injectienaald, is de pijn ook minder. Per lichaamsdeel verschilt dit natuurlijk. Mocht u een grote angst voor naalden hebben, dan wordt u liggend op een onderzoekstafel behandeld, zodat u niet flauw kunt vallen. Het prikken gebeurt met hele dunne en buigzame roestvrij stalen wegwerpnaalden. Nadat de naald is gezet zult u eventjes een tinteling voelen, het 'De Chi' gevoel. Dit gevoel ontstaat wanneer de energie in de meridiaan gemanipuleerd (versterkt of verzwakt) wordt. Afhankelijk van de klacht moeten de naalden er langer of korter in blijven zitten (10 minuten tot een uur) en worden de naalden wel of niet elektrisch gestimuleerd. Bij oor acupunctuur kan gebruik gemaakt worden van 'verblijfsnaaldjes' die tot een week kunnen blijven zitten.

Acupuncturisten raden mensen aan voldoende te eten voordat men onder behandeling gaat. U wordt geadviseerd de eerstkomende 24 uur na de behandeling niet te douchen of baden; dit i.v.m. infectiegevaar. In sommige gevallen nemen de klachten de eerste 2-3 dagen toe, om vervolgens af te nemen. Ook kan het zijn dat de prikplaats nog wat gevoelig is. Naarmate u langer onder behandeling bent, zullen deze nawerkingen afnemen. Net zoals in de reguliere geneeskunde verschilt het effect van een behandeling per persoon. Elke volgende keer dat u de praktijk bezoekt, wordt opnieuw de pols gevoeld en gekeken of de behandeling effect heeft op het lichamelijke evenwicht. De behandeling wordt telkens op deze bevindingen aangepast.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft in 1979 een lijst van indicatiegebieden voor acupunctuur opgesteld (laatste update 2003). Klik hier voor deze lijst.  


Terug